Top 22 Solr Interview Questions and Answers

Looking for a job in the Apache Solr field? Need to brush up on your skills before an interview? Look no further! In this blog post, we will go over some of the most common Apache Solr interview questions. We will provide answers and tips on how to best answer these questions. After reading this post, you will be ready to ace any Apache Solr interview!

1. What is Apache Solr?

Ans. Apache Solr is a search engine platform that enables users to query and analyze data. It was created in 2004 by Yonik Seeley and was initially called Lucene Java. Apache Solr is used by many large companies, including Netflix, Walmart, and IBM.

2. What are the key features of Apache Solr?

Ans. Some of the key features of Apache Solr include:

  • Real-time indexing and searching
  • Faceted search capabilities
  • High performance and scalability
  • Configurable through an XML configuration file
  • Supports a wide range of document formats, including HTML, PDF, Microsoft Word, and Excel.

3. What is Apache Lucene?

Ans. Apache Lucene is the underlying technology behind Apache Solr. It is a high-performance, full-featured text search engine library written in Java. It provides powerful indexing and search capabilities across all document formats. Apache Lucene is used by a large number of applications, including Google Search, Yahoo! Mail, and Asana.

4. What are the differences between Apache Lucene and Apache Solr?

Ans. The main difference between Apache Lucene and Apache Solr is that while Apache Lucene is a library that can be integrated into other applications, Apache Solr is a standalone search server. Apache Lucene provides the indexing and search capabilities, while Apache Solr adds features such as administration interfaces, support for multiple document formats, and faceting.

5. Mention some advantages and disadvantages of Standard Query Parser?

Ans. Advantages of Standard Query Parser:

  • It is the default query parser in Solr.
  • It is well-tested and reliable.
  • It supports a wide range of queries, including boolean, wildcard, phrase, and proximity searches.

Disadvantages of Standard Query Parser:

  • It can be difficult to configure for some search scenarios.
  • Its performance can be poor when used with certain types of data.

6. What is SolrJ?

Ans. SolrJ is a Java library that provides APIs for communicating with Apache Solr. It enables applications to index documents, submit queries, and receive search results. SolrJ can be used with any Java application, including web applications, mobile applications, and enterprise applications.

7. What is the role of SolrCloud in Apache Solr?

Ans. The role of SolrCloud in Apache Solr is to provide a distributed search and indexing platform. It enables users to create, manage, and distribute indexes across multiple servers. This allows searches to be scaled out to handle large volumes of data.

8. What is a Request Handler in Apache Solr?

Ans. A Request Handler in Apache Solr is a Java class that processes requests and generates responses. It is responsible for parsing the search query, indexing the document, and returning the search results. There are a number of different types of request handlers, including XMLResponseWriter, JSONResponseWriter, StandardRequestHandler, and DistributedSearchHandler.

9. What is the use of tokenizer?

Ans. The tokenizer is used to break up the text into individual tokens. It can be used to split the text on a variety of character boundaries, including whitespace, punctuation, and HTML tags. This allows the text to be indexed and searched more efficiently.

10. What are the different types of faceting in Apache Solr?

Ans. There are three types of faceting in Apache Solr:

  • Field faceting – Field faceting enables users to view a list of all the unique values for a given field.
  • Range faceting – Range faceting allows users to view a list of all the ranges that a given field has values within.
  • Sortable facet fields – Sortable facet fields allow users to sort the list of values for a given field. This is useful when the values for a field are not in any particular order.

11. What are the different types of search commands in Apache Solr?

Ans. There are four different types of search commands in Apache Solr:

  • Basic search
  • Phrase search
  • Proximity search
  • Wildcard search

12. What are the different types of documents in Apache Solr?

Ans. There are three different types of documents in Apache Solr:

  • Managed documents
  • Unmanaged documents
  • Distributed managed documents

Managed documents are stored and indexed by the server. Unmanaged documents are not stored or indexed by the server but can be searched using the Lucene API. Distributed managed documents are a special type of document that is stored and indexed by the server, but can also be searched using the Lucene API. This allows them to be used as a cache for other servers in a cluster.

13. What is the copying field?

Ans. The copying field command allows users to copy the value of a given field from one document to another. This can be useful when indexing data from multiple sources, such as a database and a file system. It can also be used to create derived fields that are calculated from other fields in the document.

14. What is the role of sharding in Apache Solr?

Ans. Sharding is used to scale out searches across multiple servers. It enables users to split their indexes into shards and distribute them across multiple servers. This allows searches to be scaled out to handle large volumes of data. Shard keys can be based on a variety of criteria, including document ID, date, or lexical proximity.

15. What is UpdateLog in Apache Solr?

Ans. The UpdateLog is a log file that stores information about every update that is made to the index. It includes information about the document ID, field name, value, and timestamp for each update. This allows users to track changes to their index over time.

16. What are the different types of search results in Apache Solr?

Ans.There are three different types of search results in Apache Solr:

  • Hits
  • Documents
  • Fields

Hits are the individual documents that match the search criteria. Documents are a list of hits sorted by their score. Fields are a list of fields for a given document, along with their values. This is useful when you only want to see the value for a particular field or when you want to sort the results by a particular field.

17. What is the role of a Query parser in Apache Solr?

Ans. The role of a Query parser is to parse the search criteria entered by the user and convert it into a format that can be used by the Lucene API. This allows searches to be performed efficiently. There are a number of different parsers available, including Lucene, plaintext, and sphinx.

18. What is a phonetic filter?

Ans. The phonetic filter is used to improve the accuracy of search results. It uses a special algorithm to correct misspelled words. This algorithm is based on the sounds of the words, not their spellings. The phonetic filter can be used with either the standard or extended search syntax.

19. Can you name a few highlighters in Solr?

A highlighter is a component of a search engine that is responsible for highlighting the search terms in the search results. This is usually done by bolding the terms.

Some of the most popular highlighters for Solr are:

  • FastVectorHighlighter
  • PostingsHighlighter
  • UnifiedHighlighter

20. Do you know how to shut down Apache Solr correctly?

Yes, you can shut down Apache Solr by sending a signal to the running Java process. The process can be stopped by either hitting CTRL-C in the terminal where Solr is running, or by sending a SIGTERM signal to the Java process.

21. Which type of data is generally declared by the schema?

A schema generally declares the type of data that is to be stored in a database. This includes the data type, the size of the data, and any other constraints that may be placed on the data.

22. What are the most common component elements in Apache Solr?

The most common component elements in Apache Solr are the solrconfig.xml file and the schema.xml file. The solrconfig.xml file contains all of the Solr configuration information, while the schema.xml file contains the field definitions for the Solr index.

Leave a Comment